Vem tar ansvar för pengarna?

En hyresvärd eller bostadsrättsförening förvaltar ett stort kapital. Hus går upp i värde hela tiden, men det gäller att underhålla och renovera dem, samtidigt som det ska vara lönsamt.

Det är dyrt att renovera också. Har man många lägenheter är det smart att renovera dem samtidigt, men hur ska pengarna räcka? Det finns hyresintäkter, men de ska balanseras mot en vettig underhållsplan, så att verksamheten är sund och lönsam. En bostadsrättsförening med bra ekonomi är attraktiv på marknaden och har lättare att få hyresgäster. Känns det jobbigt att få debet och kredit att gå ihop, anlita ett företag för komplett ekonomisk förvaltning.

Rutinerat folk får verksamheten att snurra

Mycket ingår i den ekonomiska förvaltningen. Det är förhandlingar med banken för att få förmånligare lån, det är att justera hyresnivåerna så att det kommer in pengar och det kan vara att undersöka vilka bidrag man kan ha rätt till. Man ska ha kontakter med hantverkare och skickliga reparatörer, som snabbt och prisvärt kan hjälpa till när det behövs. Man ska också budgetera och planera för kommande år, eftersom man inte har råd med allt på en gång.

Hela tiden ska verksamheten löpa på med betalningar, bokningar och hyresavier. Bokföringen ska skötas med alla verifikat, och dessutom kan det tillkomma kontraktsskrivningar med hyresgäster och leverantörer. Anlita rutinerat folk som vet precis hur man gör alla dessa moment på ett kostnadseffektivt och korrekt sätt, någon som känner till vilka lagar och regler som finns och som är expert när det gäller ekonomisk förvaltning.